Wat zijn takedowns?

Simpel gezegd  is een takedown ieen techniek om je tegenstander naar de grond te brengen terwijl je  wel de controle over hem houdt of meteen neemt.  Dit kan worden bereikt door verschillende technieken. Takedowns in BJJ zijn niet bedoeld om schade toe te brengen aan je tegenstander, maar om een dominante positie op de grond te krijgen. Waar het vaak bij het Judo stopt, begint het pas voor Brazilian jiu jitsu.

Er zijn veel soorten takedowns in BJJ, maar sommige  effectieve zijn:

  • Dubbele been takedown: Dit is een van de meest basale en meest effectieve takedowns in BJJ. Het bestaat uit het grijpen van beide benen van je tegenstander en het naar voren duwen om hem uit balans te brengen en op zijn rug te laten vallen.
  • Enkele been takedown: Dit is een andere veelgebruikte takedown in BJJ. Het bestaat uit het grijpen van één been van je tegenstander en het optillen of draaien om hem naar de grond te brengen
  • Enkel pick: Dit is een snelle en lage takedown die bestaat uit het duiken naar de enkel van je tegenstander en het optillen of draaien om hem naar de grond te brengen.

Binnen het BJJ wordt vaak ook nog een andere techniek toegepast dan een takedown het zogenaamde guard pullen of guard nemen waardoor het nog interessanter en complexer gaat worden.

Takedowns artikelen en informatie

Hier zijn enkele links die je kunt bekijken voor meer informatie over takedowns in het Braziliaanse jiujitsu (BJJ):

  1. The 8 Best BJJ Takedowns & Throws: Beginner’s Guide: Deze gids biedt een overzicht van de beste takedowns en worpen voor beginners in BJJ. Het bevat gedetailleerde instructies en technieken om je staande spel naar een hoger niveau te tillen.
  2. BJJ Takedowns for Beginners: 12 Essential Dos and Don’ts to Improve …: Deze bron biedt tips en advies voor beginners in BJJ die hun takedown-vaardigheden willen verbeteren. Het behandelt verschillende technieken, waaronder worpen, trips en sweeps.
  3. Why Don’t Bjj Guys Do Takedowns? – Jiu-Jitsu Times: Dit artikel bespreekt waarom takedowns niet zo vaak voorkomen in sport-BJJ en legt uit hoe de regels van sport-BJJ van invloed kunnen zijn op het gebruik van takedowns tijdens wedstrijden.
  4. Maak BJJ-verwijderingen eenvoudig [in 5 stappen] | Jiu Jitsu erfenis: Deze bron is in het Nederlands en biedt een stapsgewijze handleiding voor eenvoudige BJJ-verwijderingen. Het legt uit dat takedowns een cruciaal onderdeel zijn van het grondgevecht en biedt tips om ze effectief toe te passen.

Wil jij ook al deze technieken leren? kom dan snel naar onze trainingen.