BJJ training

Braziliaans Jiu-Jitsu, vaak afgekort als BJJ, is een vechtsport gebaseerd op het grondgevechten met zijn oorsprong in het Judo. Het is ontworpen met het idee dat een kleiner, zwakker individu succesvol kan zijn tegen een grotere, sterkere aanvaller door gebruik te maken van hefboomwerking en juiste techniek. Bij BJJ Dieren, passen we dit principe toe in onze trainingsprogramma’s. We creëren een omgeving waarin iedereen – ongeacht grootte, kracht of ervaring – de vaardigheden kan ontwikkelen om effectief te zijn in BJJ. Onze training op de dinsdag is recreatief ingestoken, wat betekent dat ons belangrijkste doel is om te leren, plezier te hebben, maar onszelf wel voortdurend willen verbeteren. Wil jezelf meer richten op vechten van wedstrijden? Geef dit aan hierbij kunnen wij of trainers in ons netwerk je goed mee ondersteunen.

“Always assume that your opponent is going to be bigger, stronger and faster than you; so that you learn to rely on technique, timing and leverage rather than brute strength.” – Helio Gracie

De technieken

In het Braziliaans Jiu Jitsu worden een breed scala aan technieken toegepast. Deze technieken kunnen grofweg worden onderverdeeld in worpen, posities, guards, submissies, sweeps en ontsnappingen. Worpen (takedowns) worden gebruikt om de tegenstander op de grond te krijgen, terwijl de juiste posities helpen om controle over de tegenstander te behouden. De werkelijke kracht van BJJ ligt echter in de klem- en verstriktechnieken. Deze zijn ontworpen om de tegenstander tot overgave te dwingen door druk uit te oefenen op specifieke delen van het lichaam, zoals gewrichten of de nek. BJJ is uniek in het feit dat het niet alleen technieken vanuit een dominante positie leert, maar ook vanuit een onderworpen positie, vanuit de zogenaamde ‘guard technieken’, waarbij een vechter op zijn rug ligt en de tegenstander met de benen onder controle houdt. Door de nadruk op grondgevechten en de complexiteit van de technieken, wordt BJJ vaak beschreven als ‘menselijk schaken’.

We trainen bij BJJ Dieren door de verschillend technieken door te nemen en dit in de praktijk te brengen doormiddel van het rollen met elkaar. Of ook wel bij andere vechtsporten, zoals bij het boksen sparren genoemd.

Doe jij ook mee met een proefles?